Giełda

0

Joe Biden powoła na stanowisko sekretarza skarbu Janet Yellen. Co to oznacza dla bitcoina?Powoli poznajemy skład “zespołu Bidena”. Prezydent elekt przedstawia osoby, które będą z nim współpracowały w czasie trwania jest kadencji prezydenta. Wiadomo, że za politykę gospodarczą będzie odpowiadała Janet Yellen, której przypadnie niezwykle ważne zadania odbudowy rynków po pandemii COVID-19. Co to jednak oznacza dla BTC?

• Joe Biden w obszarze gospodarki będzie współpracował z Janet Yellen. To ona będzie musiała pomóc rynkom odrodzić się po pandemii COVID-19. Wcześniej była ona prezesem Fedu.
  • Yellen jest znana ze swojej krytyki BTC. Przez ostatnie dwa lata nie wypowiadała się jednak nt. kryptowaluty. Jest za to znana z popierania polityki luzowania ilościowego.

Biden przedstawia swój zespół

Yellen, z którą Biden chce współpracować przez najbliższe 4 lata w kwestiach gospodarczych, jest byłą prezes Rezerwy Federalnej. Słynie ze swojej gołębiej postawy i polityki.

Według Wall Street Journal Biden planuje nominować Janet Yellen na stanowisko sekretarza skarbu. Z kolei za kadencji Baracka Obamy stała ona od 2014 r. na czele Fedu. Dopiero w 2018 r. zakończyła swoją karierę na tym stanowisku.

Początek problemów bitcoina?

Problem w tym, że Yellen konsekwentnie krytykowała przez ostatnie lata kryptowaluty. Twierdziła np., że bitcoin jest „wszystkim, ale nie czymś użytecznym”.

Tyle że mówiła to w 2018 r. Pod koniec 2017 roku Yellen odrzuciła nawet pomysł, by Fed wyemitował cyfrowego dolara. Teraz jednak na rynku BTC są już poważni gracze, PayPal pozwala płacić za zakupy w kryptowalutacj, a Chiny może już w 2021 r. wypuszczą na rynek cyfrowego juana. To ostatnie sprowokuje zapewne USA do rozpoczęcia prac związanych z przygotowaniem e-dolara.

Jeśli jej kandydatura zostanie zatwierdzona przez Senat, Yellen będzie pierwszą kobietą, która zostanie sekretarzem skarbu. Ma opinię osoby, która jest zwolenniczką luzowania ilościowego i wdrażania programów socjalnych. Może to więc oznaczać dalsze osłabianie dolara i tym samym wzmacnianie aktywów, których nie da się dodrukować. W efekcie jej działania mogą wzmocnić złoto i BTC.

Autor poleca też:

Bitcoin na pierwszej stronie The Wall Street Journal